Памер шрыфту
A- A+
Iнтэрвал памiж лiтарамі
Каляровая схема
A A A A
Дадаткова

Раздзелы сайта

Галоўная

Некалькі слоў аб апетыце.

 Калі ў дзіцяці дрэнны апетыт, недапушчальна забаўляць яго падчас ежы, дазваляць глядзець тэлевізар ці абяцаць узнагароду за тое, што ён усё з'есць. Падобныя заахвочванні парушаюць стрававальны працэс, а апетыт не паляпшаюць зусім. Ёсць ісціна, якую павінна ведаць кожная мама: не так важна, колькі з'есць дзіця, нашмат важней - колькі ён зможа засвоіць! Ежа, з'едзеная без апетыту, ці наўрад прынясе карысць арганізму. Для паляпшэння апетыту дзіця трэба не перакормліваць, трэба больш гуляць і рухацца, спаць у праветраным памяшканні, увогуле, максімальна прытрымлівацца патрабаванняў здаровага ладу жыцця. Дзіця павінна прымаць ежу ў спакойным стане, пазбягайце сварак і непрыемных размоў за сталом - гэта таксама пагаршае працэс стрававання і зніжае апетыт. Не давайце малому ежы больш, чым ён зможа з'есці. Лепш потым пакладзеце крышачку дабаўкі. І ўвогуле: ці варта так баяцца голаду? Лепш з'есці з апетытам кавалак хлеба, старанна яго перажоўваючы, чым пад матчыны крык - ранні сняданак, які ці наўрад пераварыцца. Калі прыём ежы становіцца пакутай для маці і дзіцяці, то ў дзіцяці можа ўзнікнуць агіду да ежы. Ежа павінна быць для дзіцяці задавальненнем. Не дамагайцеся апетыту прымусам! Бо гэта першы крок да страўнікава-кішачнай паталогіі.
Чаму важна не спяшацца падчас ежы?
    Пераварванне ежы пачынаецца ў роце, дзе са сліной вылучаецца фермент амілаза, які ўжо ў паражніны рота пачынае расшчапляць вугляводы. Чым павольней і спакайней ідзе працэс апрацоўкі ежы ў роце, тым лепш яна будзе пераварана ў страўніку. Акрамя таго, сліна змочвае харчовы камяк, і ён лягчэй праходзіць праз стрававод. Такім чынам, галоўнае - навучыць дзіця жаваць. Горш за ўсё, калі дзіця спяшаецца і глынае кавалкі. Гэтыя кавалкі дрэнна пераварваюцца, і арганізм амаль нічога не засвойвае. І тады неперавараная ежа праходзіць у дванаццаціперсную кішку, тонкую і тоўстую кішкі - і траўміруе іх.
Чаму трэба пазбягаць перакормліванні?
   Апетыт зніжаецца і ў перакормленых дзяцей. Іх бясконца шпігуюць усякімі смачнымі прысмакамі. Яны не ведаюць пачуцця голаду, а значыць, не ведаюць станоўчых эмоцый пры яго здаволенні. Аказваецца, пачуццё голаду, вядома, не хранічнае і спаталяецца, нават карысна.
     Адмоўцеся ад фаст-фуда!
  Безумоўна, кожны лекар скажа, што чыпсы і гамбургеры шкодныя, а малочныя прадукты і гародніна карысныя. З іншага боку, дзецям досыць цяжка выклікаць думку аб карысці несалёнай ежы, прыгатаваных на пару гародніны. Чаму так змяніліся харчовыя стэрэатыпы? Чаму замест звычайнай бульбачкі дзеці аддаюць перавагу бульбяным чыпсам, замест хлеба – сухарыкі з пакуначка? Несумненна, велізарную ролю гуляе рэклама, фармуючы і ў дзіцяці, і ў яго бацькоў выява сучаснага дзіцяці. Акрамя таго, спрацоўвае пачуццё статнасці. Імкненне дзіцяці быць "як усе" у большасці выпадкаў душыць голас розуму.
    Бацькам варта памятаць, што на фармаванне смакавых прыхільнасцяў дзяцей уплываюць у першую чаргу гастранамічныя перавагі чальцоў сям'і, атмасфера ў хаце і ў грамадстве ў цэлым. Калі дарослыя, спасылаючыся на недахоп часу, сілкуюцца "на бегу", замяняючы паўнавартасныя прыёмы ежы перакусамі, тое цяжка чакаць ад дзіцяці іншых паводзін. Прадукты так званага «фаст-фуда», напрыклад чыпсы, дастаткова каларыйныя, за кошт чаго душаць актыўнасць харчовага цэнтра, і дзіця не хоча есці асноўную страву. Менавіта ў гэтым і заключаецца шкоднасць так званай смеццевай ежы.
      Варта тлумачыць дзецям, чаму карысныя тыя ці іншыя прадукты, што яны даюць арганізму і якую шкоду можа прычыніць сістэматычнае ўжыванне ежы "фаст-фуд".
     Апыняецца, найменшая колькасць шкодных рэчываў, уключаючы азоцістыя злучэнні, а таксама радыёактыўныя элементы, утрымоўваецца ў крупах (збожжа зёлкавых культур). Таму не забывайце аб кашах! У іх ёсць шмат неабходнага для росту, добра засваяльнага расліннага бялку, вугляводаў, вітамінаў і мікраэлементаў. Для павелічэння вітамінаў групы B можна ў кашы дадаваць волкае вотруб'е ці дрожджы (па адной чайнай лыжцы).
   Усе дзеці маюць патрэбу ў свежай садавіне. Калі яны вам недаступныя, выкарыстоўвайце лясныя і дзікія ягады - іх чалавек яшчэ не паспеў сапсаваць угнаеннямі. Нарыхтуйце на зіму пабольш журавін (яна добра захоўваецца на марозе), чарніцы, каліны. Зрабіце нарыхтоўкі з садовых ягад: чорнай парэчкі, маліны, абляпіхі і да т.п. Вітамінаў у іх дастаткова.