Памер шрыфту
A- A+
Iнтэрвал памiж лiтарамі
Каляровая схема
A A A A
Дадаткова

Раздзелы сайта

Галоўная

Як пазбегнуць харчовых атручванняў

Як пазбегнуць харчовых атручванняў

Сярод розных інтаксікацый арганізма значнае месца займаюць харчовыя атручванні. Для іх характэрны масавыя ўспышкі, вострая плынь з малым інкубацыйным перыядам і бурнай клінічнай карцінай.

Харчовыя атручванні - гэта захворванні, якія ўзнікаюць пасля ўжывання ежы, масіўна абсямененасці мікраарганізмамі, або якая змяшчае вялікую колькасць таксічных рэчываў мікробнай або немікробнай прыроды.

Мікробныя харчовыя атручванні - вострыя захворванні, якія ўзнікаюць пры ўжыванні ежы, якая змяшчае вялікую колькасць жывых узбуджальнікаў і таксінаў.

Да немікробных харчовых атручванняў ставяцца атручванні: ядомымі прадуктамі, якія набылі атрутныя ўласцівасці пры вызначаных умовах (бамбаж), атрутнымі раслінамі (грыбамі), або рэчывамі, якія перавышаюць дапушчальнае значэнне ў прадукце (пестыцыды, солі цяжкіх металаў).  

У адрозненне ад кішачных інфекцый, харчовыя атручванні не перадаюцца ад хворага чалавека да здаровага.

Узнікненне атручванняў нярэдка звязана з ужываннем нейкага аднаго харчовага прадукта, які змяшчае шкодны пачатак.

Найбольш адчувальныя да харчовых атручванняў дзеці, людзі пажылога ўзросту і хворыя на страўнікава-кішачныя захворванні. У іх атручванне нярэдка працякае ў цяжэйшай форме.

Інкубацыйны перыяд у харчовага атручвання нядоўгі - 2-3 гадзіны, часам сімптомы з'яўляюцца праз 20 хвілін пасля ежы. Асноўныя сімптомы: млоснасць, ваніты, дыярэя, слабасць, схваткообразные болі ў жываце. Часам з'яўляюцца дрыжыкі, непрытомнасць.

Для прафілактыкі харчовых атручванняў мікробнай прыроды на бытавым узроўні неабходна:

- купляць прадукты харчавання толькі ва ўсталяваных месцах і правяраць іх тэрміны прыдатнасці;

- транспартаваць прадукты ў поліэтыленавых пакетах;

- сачыць за тэрмінамі захоўвання скорапсавальных прадуктаў, якія пазначаны на ўпакоўцы;

- размарожваць замарожаныя прадукты ў халадзільніку ці мікрахвалевай печы;

- не выкарыстоўваць адзін і той жа апрацоўчы інвентар, посуд для волкіх і вараных прадуктаў;

- мыць рукі абавязкова з мылам кожны раз перад падрыхтоўкай ежы, перад ежай, па вяртанні з вуліцы і пасля наведвання туалета;

- ягады, садавіна і гародніна перад ужываннем абавязкова мыць, а затым абдаваць кіпячонай вадой;

- ніколі не браць у дарогу скорапсавальныя прадукты;

- не набываць прадукты ў вулічных гандляроў і з рук сумніўнай якасці.

Беражыце сябе і сваіх блізкіх!!